Личната отговорност срещу колективната безотговорност – от коя страна си ти?

В редакцията на „Актуален глас“ се получи сигнал за редовно изоставяне на малки кученца в града и района. Нашият читател призовава на безотговорните стопани да им бъдат налагани съответни санкции и да се намали популацията.

„Всяка седмица, пътувайки до Годеч, на чешмата на Балач има нови изхвърлени клети душички… В нищото и без храна. Нещастни бездомничета, треперещи от студ, има и пред магазините, аптеката, в центъра… Навсякъде! Колко кучета или котета може да осинови човек…“, възмущава се Катя Тодорова.

В писмото си до нас дамата се гневи и на мърлячите, лишени от гражданска съвест и всякаква екокултура, които си изхвърлят ненужното, където им падне, а не на определените места.

До редакцията на „Актуален глас“ постъпи и друг тревожен сигнал – за обесено куче край завод „Магнит“. Наша читателка с ужас признава, че се е натъкнала на зловещата гледка, докато се разхождала с подрастващия си син. Горкото животно очевидно се е мъчело беззащитно, докато не се е задушило в опитите си да оцелее след зверската хорска „назидателна намеса“. И тук изниква спонтанният въпрос кой, защо и как решава да се прави на Господ и да определя дали на някого „му се полага“ да живее…

Кой и защо си мисли, че е по-велик и „достоен“ от природата, която му е дала всеки един ресурс за направата на отделните боклуци, с които щедро залива същата тази земя, която го изхранва…

Кога загубваме човещината си и надделява първобитното ни усещане, че всичко ни е позволено и ни се полага не по-късно от ВЕДНАГА, защото „след нас – и потоп“! И докога ще издържим така?!

Не, в случая по-правилният въпрос е: Докога ще търпим това?“ Какво говори за нашите ценности апатичното подритване на собствения ни физически и душевен отпадък – с вечното оправдание „Ама аз не съм длъжен да спасявам света!“…

Напротив, длъжник си на същия този свят, който даже бави отмъщението, което глобално ни се полага за простотиите ни 24/7. Длъжен си да бъдеш отговорен с каква вода се поят „здравословните“ ти плодове и зеленчуци. Длъжен си да изискваш стандарт за прескъпите месни и млечни продукти, които в 1/3 от съдържанието си са вода, в другата 1/3 са пълнежи от мазнини и нишестета и евентуално „нещо по същество“.

Длъжен си! Да предпазиш планетата от разрастващата се човешка глупост, като пресечеш пътя й и поемеш собствената си отговорност за поправяне на щетите.

Аз вярвам в теб и се надявам и ти да вярваш, че има още като нас, за да (противо)действаме заедно!

Десислава НИКОЛОВА 

One comment on “Личната отговорност срещу колективната безотговорност – от коя страна си ти?
  1. Марияна Михайлова каза:

    Браво, Десислава Николова! До кога ще търпим това? Непримиримост към безотговорността! Грижа за природата! Направи добро, за да ти се върне добро! Хората трябва да знаят, че изхвърлянето на боклук в река Нишава не е добро. Изсичането на дървета край реката също не е добро. С преливането си Нишава иска да ни каже, че трябва да се грижим за нея. Аз правя каквото мога, но сама птичка пролет не прави.
    Ако има съмишленици може много да се направи. От къде да се започне обаче? С доброволен труд , организация и малко съдействие от институциите можем да подобрим много неща в района. Ще се включа и аз с каквото и колкото мога в такива дейности. Марияна Михайлова, Туден, тел. за контакти 0896 703 809

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.