Годеч отново остана без зрелищни кушии за Тодоровден – какво прекъсна дългогодишната традиция

Празнуваме Тодоровден. Празникът, който някога беше емблематичен за района на Годеч.

И по-специално за село Шума, което пазеше традицията в продължение на дълги години. Ежегодно шумските ливади се превръщаха в арена на пищни конни състезания. Традицията се заражда през 1994 г. по идея на тогавашния кмет на Шума Стефан Варадинов. Местните са сложили началото без въобще и да подозират, че след време събитието ще се превърне във визитна картичка на селото. В първите години стопаните са изкарвали конете на галоп до реката и обратно. Това е предизвикало интерес не само у жителите на Шума, а и в гостите на селото, което е вдъхновило животновъдите да превърнат конския бяг в мащабно празненство.

Впоследствие село Шума стана домакин на зрелищни кушии, на които се стичаха стотици зрители от цяла Софийска област.

„На първия Тодоровден всички участници в кушиите отидоха до един от оброчните кръстове на Св. Тодор край Шума. В селото има два кръста на светеца“, спомня си Стефан Варадинов.

„На един Тодоровден запалихме гората. Сигналната ракета за начало на игрите падна в боровата гора и част от нея пламна. Тогава всички участници зарязаха конете и хукнаха да гасят, дойде и пожарната“, връща се назад във времето той. 

Преди 14 години Тодоровден остана в историята на Шума. Група коневъди от Годеч решиха да пренесат традицията в града и през 2007 г. организираха празника на полето до някогашната тухларна.

С цялостната организация години наред се занимава Евстати Симеонов.

Устройваха различни състезания за конете, съпътствани с общоградско веселие, в което се включваха местни самодейци и гост изпълнители. Тълпяха се хора от София, Казичене, Шияковци и Костинброд.

Крахът на Тодоровден беше през 2012 г., когато започна „местенето“ на празника. 

С цел осигуряване на по-голям брой участници организаторите въведоха необичайна практика самоинициативно да изместват Тодоровден с една или две седмици, за да може коневъдите от другите населени места да участват в отбелязването на празника и в София, и в Годеч, осигурявайки присъствие и на двете места.

През 2015 г. се стигна до куриозния момент Тодоровден да бъде отбелязан на Лазаровден. Тогава за последен път се организираха конни състезания в Годеч.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.