Как Михаил Виденов прослави Годеч пред света и ни направи свои литературни герои

Днес ни напусна един велик наш съгражданин – акад. проф. дфн Михаил Виденов, който беше учен от световна величина. (ВИЖ ТУК) Неговото епохално дело започва от изучаването на нашия диалект. На него той посвещава дисертация, монография и статии. Тридесет и шест български селища участват в едно дългогодишно изследване на диалектите на всички славяни от Урал до Германия. Под номер 118 там стои Годеч, с материал събран от Михаил Виденов.

В своя дълъг творчески път академик Виденов основава школата на българската социолингвистика. Неговите студенти и докторанти сега са професори и работят в научноизследователски центрове в цяла Европа. Малцина знаят факта, че години преди в САЩ да се появи науката лингвокриминалистика, в Софийския университет Михаил Виденов е разработил методология, чрез която особеностите на личния говор да бъдат от полза на криминалистите.

Нашият академик заслужи уважението на учените от своето съвремие. На конференциите в негова чест обменяха опит изследователи от цял свят. Въпреки своите успехи нашият академик, не се възгордя. Той подаваше ръка безкористно на всекиго, който го помолеше за помощ.

Ние също го обичахме, радвахме се, че със своята книга „Годечанинът“ ни направи свои литературни герои.

Ще ни липсвате, Професоре!

Със своето дело Вие се обезсмъртихте и прославихте нашия край!

Горди сме, че бяхме Ваши земляци, ученици и приятели!

Нека бъде светъл пътят Ви към вечността!

доц. д-р Кирил КИРИЛОВ специално за „Актуален глас“  

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.