Простихме се с акад. Михаил Виденов (СНИМКИ)

Десетки приятели, близки и колеги казаха последно сбогом на акад. Михаил Виденов.

Да се простят с него в ритуална зала на Централните гробища дойдоха и много учени от БАН, където преминава част от живота му.

Венец от името на Община Годеч поднесоха служители от Дирекцията по култура.

Акад. Михаил Виденов почина на 1 април на 80-годишна възраст. Беше учен от световна величина. Неговото епохално дело започва от изучаването на годечкия диалект. На него той посвещава дисертация, монография и статии. Тридесет и шест български селища участват в едно дългогодишно изследване на диалектите на всички славяни от Урал до Германия. Под номер 118 там стои Годеч, с материал събран от Михаил Виденов.

В своя дълъг творчески път академик Виденов основава школата на българската социолингвистика. Неговите студенти и докторанти сега са професори и работят в научноизследователски центрове в цяла Европа. Малцина знаят факта, че години преди в САЩ да се появи науката лингвокриминалистика, в Софийския университет Михаил Виденов е разработил методология, чрез която особеностите на личния говор да бъдат от полза на криминалистите.

Нашият академик заслужи уважението на учените от своето съвремие. На конференциите в негова чест обменяха опит изследователи от цял свят. Въпреки своите успехи нашият академик, не се възгордя. Той подаваше ръка безкористно на всекиго, който го помолеше за помощ.

С авторската си книга „Годечанинът“ акад. Виденов направи годечани свои литературни герои, с което обезсмърти и прослави града.

Вечна му памет!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.