Майки скочиха срещу лошите стопани на домашни кучета: Не ги пускайте без надзор!

Една от главните причини за увеличаващата се популация от бездомни кучета е липсата на контрол над домашните кучета, по отношение на поведението им на разгонени животни.

В редакцията на „Актуален глас“ зачестиха сигналите за свободно разхождащи се кучета и безотговорно отношение на стопаните им на обществени места. Припомняме, че има ясно установени правила при какви обстоятелства животните могат да обикалят без повод, но не и безпризорно.

Съгласно чл. 172, т. 2 от Закона за ветеринарномедицинската дейност: 

„Собствениците на домашни любимци са длъжни да вземат мерки животните да не създават опасност за хора и други животни.”

 Съгласно чл.8 (1) от Наредбата на ОбС-Годеч за регистрация, стопанисване и контрол на кучетата на територията на община Годеч:

„Движението на кучетата в населените места да става с повод и нашийник, а поедрите с намордник.“

Абсолютно недопустимо е четириногите любимци да се шляят отвързани, колкото и миловидни да изглеждат, без да ги наблюдава грижещият се за тях. Никой не е длъжен да гадае дали едно животно е агресивно или безобидно, здраво или заразно, както и принудително да проявява „геройство“ да не издава страха си от потенциален индидент при положение, че може да носи невидими травми или явни белези от преживени близки срещи със свободно пуснати домашни любимци.

Аз самата уча децата си и тези от близкото ни обкръжение да не се страхуват изначално от животните, защото те не нападат без причина. Още от малки те усещат гальовната им обич и привързаност, учейки се на отговорна грижа и адекватно отношение. А последното със сигурност включва правото на всеки човек да се придвижва свободно, което е несъмнена привилегия и на животните – при определените условия за това! Ако сте потърпевш или свидетел на недопустимото поведение от страна на недобросъвестни стопани, не се колебайте да сезирате съответните компетентните органи.

Десислава НИКОЛОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.