Удължават извънредната епидемична обстановка до края на май – абитуриентите объркани за тържествата

С един месец ще се удължи действието на извънредната епидемична обстановка и тя ще остане в сила до края на май, обяви здравният министър в оставка Костадин Ангелов, като допълни, че ако има следващо правителство, то ще може да ревизира това решение.

На брифинг Ангелов заяви, че България излиза от третата вълна на Covid-19. За да се задържи добрата тенденция обаче трябва да продължи темпът на ваксинирането и спазването на противоепидемичните мерки.

„Мерките трябва да продължат. Поне докато не постигнем 60% имунитет. А такъв може да имаме най късно в края на лятото. Носенето на маски, избягването на масови събития, всичко онова, което трябва да бъде запазено и съхранено, а не да се водим от емоцията и радостта от постигнатите резултати, защото тази победа е крехка. Аз лично смятам, че извънредното положение трябва да продължи, доц. Кунчев входира доклад, с който се иска да се удължи с още месец. Мерките, които се взимат за Великденските празници, ще ви бъдат съобщени. Ще ги обсъдим още веднъж с доц. Кунчев и ще вземем решение кое да остане, кое разхлабено или затегнато“, обясни той.

Новината притесни сериозно родители и абитуриенти в Годеч, тъй като голяма част от тях са се настроили да празнуват още в началото на май, когато започват първите празненства.

В момента заведенията работят с ограничено работно време – от 6 до 23 часа, при 50% от капацитета, съгласно последната заповед на министъра на здравеопазването, която е в сила до 30 април. Ако ограниченията за ресторантите се запазят и през май, ще се наложи тържествата да бъдат насрочени след отпадане на мерките.

В края на март „Актуален глас“ попита Министерството на здравеопазването ще празнуват ли абитуриентите и при какви мерки. (ВИЖ ТУК) Тогава оттам не се ангажираха с конкретен отговор предвид динамичната ситуация с разпространението на коронавируса.

„Министерството на здравеопазването ежедневно, на база 22 показателя, следи разпространението на COVID-19 в страната. Актуализацията на противоепидемичните мерки се извършва именно на база констатираните тенденции. Противоепидемични мерки се въвеждат след анализ и оценка на епидемичната обстановка в страната, в Европа и в света, тенденциите в развитието й, след обсъждане с Националния оперативен щаб и по предложение на главния държавен здравен инспектор. С оглед на гореизложеното, не може да се прогнозира каква ще бъде епидемичната ситуация и съответните противоепидемични мерки през м. май тази година”, заявиха от здравното ведомство.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.