32-годишна годечанка проектира мостове в Германия

На 6 октомври църквата почита Свети апостол Тома, който е бил строител по професия. Затова на този ден отбелязваме Деня на архитектите, строителите и зидарите.

Сред празнуващите днес е Василена Александрова – строителен инженер от Годеч.

Тя е родена през 89-а година в образовано и почтено семейство, майка й е известната лекарка – д-р Станка Александрова, която беше доскорошен шеф на Медицинския център в Годеч. Василена учи в местната гимназия до 8-ми клас. После се мести в Строителния техникум в София. След като го завършва, продължава като студентка в Университета по архитектура, строителство и геодезия.

С майка й – д-р Станка Александрова

Успешно се дипломира като строителен инженер. През 2018 г. заминава за Германия, където е и до днес. Отива зад граница след предложение от приятели, без да мисли много.

„Реших да опитам късмета си в чужбина“, лаконична е тя. Късметът обаче бързо й се усмихва и започва работа като строителен инженер в проектантско бюро в град Карлсруе, което се занимава с проектиране на инженерни съоръжения като мостове, подлези, подпорни стени и др. Не крие радостта си от наскоро реализирана реконструкция на мост-паметник на културата в центъра на град Баден-Баден, в чийто проект е участвала активно.

Въпреки професионалните си успехи по света, Василена признава, че България много й липсва. Засега не смята да се връща, тъй като тези дни й предстои да сключи брак с местен германец. Независимо че е израснала в семейството на всепризнат лекар, винаги е знаела, че няма да се занимава с медицина.

„Мама често трябваше да работи по празниците – обикновено на Коледа и Нова година, когато цялото семейство трябва да бъде заедно и да споделя празника. Медицината изисква много лични жертви“, смята Василена.

А относно родното инфраструктурно строителство 32-годишната годечанка казва: „Смятам, че строителните инженери в България са много добри и се справят чудесно дори и без най-новите технологии. При строителството, обаче, определено липсва необходимия контрол на качеството. Свидетели сме как след 1 година новопостроени обекти се разпадат. И тук корупцията е основен виновник.“

Василена обича да обикаля света

От „Актуален глас“ искрено си пожелаваме младите специалисти, които развиват кариерата си в чужбина, да имат достатъчен стимул да прилагат уменията си и на родна земя, като създават стойност за българската икономика и, не на последно място, оставайки по-често до близките си.

Методи ТОДОРОВ 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.