Владимир учи чужденци да говорят с коне в Лопушня (СНИМКИ)

Днес отбелязваме Тодоровден – най-почитаният празник от всички, които се занимават с конен спорт у нас. На него се отдава почит на коня. На Тодоровден празнуват състезатели, треньори, собственици на коне и на ферми за развъждане на различни породи, ветеринарни лекари и конегледачи. Тодоровден е празник и за всички, които обичат красивите животни.

Сред тях е и Владимир Мустакерски – основател на школата по езда и стрелба с лък „Пътят на коня и лъка” в село Лопушня. 

Още от съвсем малък Владо се увлича по животните. В подходящ за него житейски момент си купува кон. Неусетно днес вече са 18. Отглежда различни породи, най-много арабски.

„И аз, като повечето деца от моето поколение, бях запленен от книгите и филмите за северноамериканските индианци. Мечтаех, като тях, да препускам с волния си мустанг, да ходя на лов за бизони и така в мен се зароди любовта към конете и, разбира се, към стрелбата с лък. Тази любов остана и до ден днешен“, връща се в детството си Владимир.

Владимир със сина си Панайот, който също е отдаден на конете

В търсенията си да се научи да язди и да стреля съдбата го свързва с унгарската школа по конна стрелба с лък и това коренно преобръща живота му.

„В един момент осъзнах колко много зная за живота на индианците и колко малко за този на нашите предци, които от векове са били конен народ и конни стрелци! Така в мен се зароди идеята за създаване на школа по езда и стрелба с лък“, разкрива той.

Школата „Пътят на коня и лъка” в село Лопушня съществува от 14 години. За да я създаде, Владимир продава собствеността си в столицата и купува ранчото в община Годеч.

В последно време обаче Владимир работи повече с деца и чужденци, които учи да говорят с конете. 

„Общувам с тях. Познавам психиката на коня, езика на тялото му. Работя с деца. Организирам детски лагери. Обучавам ги да комуникират с тях. Често пътувам и в чужбина – Белгия, Холандия, Шотландия, Дания, където участвам в семинари и организирани събития“, споделя пред „Актуален глас“ Владимир.

Върху площ от осем хектара са изградени тренировъчните площадки за езда и стрелба с лък

Групи деца всяко лято прекарват седмици наред край Лопушня 

Издигнати са и няколко юрти от Монголия за преспиване 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.