Благословията да си по-обичан от собствено дете – специалната връзка между баби и внуци

На 21 януари се празнува Денят на родилната помощ, известен още като Бабинден. Днес почитаме онези жени, които първи въвеждат младите майки в света на живота след появата на детето. Нещо повече – под вещите ръце на акушерките идва и самият нов живот. Благодарение не само на професионалните им умения, но и на изключително ценната им морална помощ и психологическа подкрепа, този свят продължава да цъфти и да се обновява.

Бабинден е изключително емоционален празник за цялото семейство. Енергията на тази дата би трябвало да сплотява фамилията целогодишно, защото бабите имат специално място в живота и в сърцето на всеки човек. Често усещани и възприемани като наши „втори майки“, учените доказаха, че бабите наистина ни дават всичко от себе си, дори и на ниво генетика. Емоционалната градация и свързаност между членовете в един род винаги стои в скута на прабаби, баби и майки.

Под златните им ръце излизат грижливо изплетени дрешки, неповторими гозби по тайни рецепти, хлебчета с душа, допир с лечебна сила, домашна зимнина, която почти остана в легендите от 20-и век… Но ценностите, в които вярват и ни възпитават нашите баби, изглеждат сякаш непреходни, въпреки епохалните различия между поколенията.

Бабите ни са истински съкровища с антикварна хуманитарна ценност за съпричастност, смирение, толерантност и търпение. Днес учим децата си да бъдат емоционално интелигентни и асертивни. А баба би поклатила глава с непоколебима увереност, че някак интуитивно знае простата тайна на добрите взаимоотношения – „просто си бъди човек и се дръж прилично“.

Аз все още не познавам усещането да съм баба, но си пожелавам да съм здрава и когато достигна този житейски етап, да имам онази експлозия в сърцето, която виждам у майка ми – Спаска Георгиева, посрещайки или изпращайки своите внуци. А ако знам с цялото си същество, че е обичала безрезервно мен и брат ми, то виждам как за нашите деца е готова да противодейства на годините и всички произтичащи последствия от тях… Да става рано и истински мотивирана да им омеси любимите сиренки, въпреки нощните болки в ръцете, заради които се маже с медицински гелове и лепи противовъзпалителни лепенки… Да преодолее себе си и битката с новите технологии, като се рови из кулинарни сайтове, за да им приготви някой непознат десерт, който го няма записан в пожълтелите тефтери с избледняло мастило…

Спаска с Димитър и Деляна – децата на дъщеря й Десислава (зам.-главен редактор на „Актуален глас“ – бел.ред)

Наблюдавам я от години – колко последователно и старателно се променя и адаптира, за да продължава да ми е полезна и да има свое място и значение в живота на наследниците си. Имах най-невероятния период на майчинство с двете си деца именно заради грижовността и отговорната любов на моята невероятна майка! Тя ми позволи лукс от съдържателно време, който малко жени си разрешават или могат да изпитат. В тези почти 5 години от живота ми аз всъщност имах време да осъзная какво е всъщност той, защо си струва да бъде живян и как да стане по най-вълнуващия и пълноценен начин. И можех да разсъждавам над това и да се наслаждавам на всеки ден, в който децата ми растат, защото баба се грижеше всичко да е наред. А отгоре на това съм благословена по две с това имане, защото и моята свекърва е феноменална.

Ако съм наполовина достойна, трудолюбива, съобразителна и организирана като тях двете, от мен ще излезе добър родител. И вярвам, че такива супергероини има във всяко семейство.

Алекс, Златомир и Петя – любимите внучета на Златка

Над нас живее една друга грижовна баба – Златка Асенова, отгледала три внучета – с купчини от търпеливо изпържени ароматни палачинки и мекички.

Злати, който носи името на бабата герой

В съседната къща пък една скорошна баба – Цветанка, всеки ден сияе от щастие, сновейки с детската количка, а вече даже и водейки за ръчица „бабиното злато“.

Внукът на Цеца – малкият Георги

И пак по комшийски се разминавам с едни изключителни дами, които са разкошни и майки, и баби – в цялата динамика от задачи и завидно умение да жонглират с времето, така че да им остава такова и за веселба, и за усамотено притихване в себе си, докато се трудят в градината или простират прането на двора.

Честит Бабинден!

Честит празник на родилната помощ и на всички акушер-гинеколози! Да им целунем ръка и да не забравяме уроците по целия житейски път: от изписването от родилния дом до момента, в който осъзнаем какво наистина означава да си родител и да създаваш живота.

Десислава НИКОЛОВА 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.