Димитровден в ден за размисъл

По традиция денят точно преди изборния е определен за Ден за размисъл. Тази година той съвпада и с християнския празник  Димитровден.  Е, няма как българинът, седнал на маса, да не говори за политика, още повече, че предстоят местни избори. Ще има и агитации, ще има и спорове. Но на маса може. Официално обаче е забранена предизборната агитация, пише agencia.bg.

Не може да се разпространяват нови агитационни материали в деня за размисъл, както и унищожаването на материали, поставени в съответствие със законовите изисквания на местата, определени от кмета на съответната община. Забранено е и разпространяването на агитационни материали на разстояние по-малко от 50 метра от изборните секции, а поставените в близост до секциите трябва да бъдат премахнати от общинската администрация или от районните избирателни комисии.

А пък празникът Димитровден  е изпълнен с много гадания за предстоящата зима и година. Така например, според народните вярвания, ако месечината е пълна – пълен ще бъде и кошерът с мед и ще се роят пчелите. Народът ни вярва още, че вечерта срещу празника небето се отваря, за да сбъдне желанията ни за бъдещата година и успешна зима, а за някои краища на страната ни е характерно и обредното гадаене по първия гост, стъпил в дома /полазник/- добър и заможен ли е гостът, такава ще е и годината.

В народните представи дойде ли св. Димитър на коня си от брадата му започва да пада сняг, т.е идват зимата и студът.

По стар обичай на имен ден се ходи неканен и се носят бели цветя за именика, за да е блага зимата. Цветята се увиват с ален конец, за да са здрави имениците цяла година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.