Евакуираха „Магнит“ заради „пожар“ (СНИМКИ)

Днес – 14 септември, служителите на Главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” честват своя професионален празник. Годечките пожарникари отбелязаха Седмицата на противопожарната безопасност с редица прояви.

Във вторник деца от ДГ „Юрий Гагарин“ гостуваха на Районната служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Годеч, където имаха възможността да се запознаят с работата на пожарникарите. 

Децата разгледаха сградата на пожарната отвътре, помещенията на пожарникарите и гаражите на пожарните коли.

Атракция за малчуганите беше сирената на пожарната и хващането на пожарникарския маркуч.

В сряда пък десетки работници на „Магнит“ бяха евакуирани, след сигнал за „пожар“. 

Евакуацията също беше част от учебно занятие по пожарна безопасност и е сред мероприятията, посветени на професионалния празник на българските огнеборци – 14 септември.

Беше проиграно практическо занятие за евакуация на служителите от сграда

Тренировката включи симулация на „възникнал пожар“, като действията бяха свързани с извеждане на работещите от сградата на завода и потушаване на „възникналия пожар“.

Зам. изпълнителният директор на „Магнит“ в Годеч – Хари Ацинов, с директора на завода в Перник

Настоящият директор на „Магнит“ в Годеч – Краси Чолаков 

Пожарното дело в България има богата история и достижения, сравними в много отношения с развитите европейски страни. Редица поколения са дали своя принос за просперитета на пожарната сигурност като гаранция за ефективна борба с огнената стихия.

Оскъдна е информацията за зараждането на пожарното дело в Годеч. Знае се, че първата сграда на пожарната е била в центъра, където днес се намира магазин „Фреш Маркет“. Разполагала е с малък личен състав и примитивна противопожарна техника – бъчви за превоз на вода, теглени от конете на полицията. Конюшната била в съседство – на мястото на ресторант „Нишава“. Години по-късно пожарната организация се премества в двора на болницата в Годеч – на гърба на някогашната морга.

През 1986 г. службата се нанася в сградата, в която е и до днес на ул. Софийско шосе №7. Зданието е построено специално и изцяло за нуждите на пожарната. По-късно се надстроява още един етаж, където се настанява полицията.

Щатният състав на службата наброява 18 души. От 2021 г. началник на пожарната е главен инспектор Милен Милушев.

Младши експерт Рангел Рангелов е сред младите надежди на годечката пожарна. Той е командир на екип в група „Пожарогасителна и спасителна дейност“ в Районна служба. Младият мъж е и част от отбора по пожароприложен спорт на Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – София (РДПБЗН – София).

Честит празник, огнеборци! Бъдете здрави и изпълнявайте все така безкористно служебния си дълг!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.