Нов и модерен: Откриха ремонтирания ГКПП „Калотина“ (СНИМКИ)

Граничният пункт „Калотина“, който е вратата на България към Сърбия, вече е напълно обновен.

Започналата още през 2018 г. реконструкция на пропускателния пункт, която се извърши на два етапа, приключи официално днес. Лентата бе прерязана от служебния премиер Димитър Главчев, служебния министър на регионалното развитие Виолета Коритарова и служебния министърът на вътрешните работи Атанас Илков.

„За мен е удоволствие да присъствам на този истински, европейски гранично-контролно пропускателен пункт“, коментира Главчев. „Пунктът не е ремонтиран откакто е изграден през 70-те години“, допълни още той.

Обновени и увеличени са трасетата за товарни и леки автомобили, както и цялостната подземна и наземна инфраструктура на пункта. Той разполага с общо 33 трасета, като за сравнение „Капитан Андреево“ е с 38, но е 4 пъти по-натоварен.

Изградени са 23 пътнически коридора и 2 автобусни, както 5 товарни и 3 за изход.

Реконструкцията на ГКПП „Калотина“ е на стойност 63,8 млн. лв. и е извършена на два етапа в периода 2018 – 2024 г.

Предвижда се на него да бъде изграден и първият държавен ТИР паркинг.

На откриването присъстваха вицепремиерът и министър на финансите Людмила Петкова,  министърът на вътрешните работи Атанас Илков, директорът на Агенция „Митници“ Георги Димов, директорът на ГД „Гранична полиция“ Антон Златанов, изпълнителният директор на Национална агенция за приходите Румен Спецов, представители на Агенция „Митници“ и „Гранична полиция“.

Това е първата толкова мащабна реконструкция на пункта за последните 30 години

Снимки: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.