Предизборна жега: Кандидат за кмет в задочен спор с Община Годеч за парите за спорт

Спортът в Годеч нажежи предизборните страсти. Кандидат кметът от Местната коалиция „Алтернатива на гражданите“ Бойко Младенов и Общинското ръководство влязоха в индиректен спор през социалните мрежи заради финансирането на спорта в града.

В свое изявление Бойко Младенов заедно с кандидатите за общински съветници – Кристиян Николов и Коци Костадинов, изразяват недоволството си от малкото средства, които Общината отделя за спорт през последните години. По думите им от недостига на средства страдат всички спортни клубове на територията на общината.

„Спортът е пренебрегнат, задънен в последна глуха. Оставен на заден план. Бюджетът за спорт е по-лош от скромен – около 15 хил. лв. Това са средства, които са абсолютно недостатъчни за каквото й да било“, възмущават се в съвместно изявление тримата.

Увеличаване на средствата за развитието на спорта и изграждането на плувен басейн е сред приоритетите в управленската програма на Местната коалиция „Алтернатива на гражданите“

Бойко Младенов изтъква още, че поради липсата на средства за транспорт отборът от ученици от 8 до 10 клас по бадминтон не е успял да отиде на републиканско първенство във Варна.

„Недоумявам защо когато се касае за спорт при подрастващите, има такова презрително отношение. Друг е въпросът, че за тези 5 години, откакто съществува, клубът по бадминтон не е подпомогнат никога и по никакъв начин – с едно изключение, когато преди две години бяха закупени ракети и перца“, обясни Младенов.

Община Годеч реагира с официална позиция на нападките. От Общинското ръководство опровергават твърденията, като подчертават, че ежегодно се осигуряват средства от бюджета за издръжка на спортната база в града и за отпускане на субсидии за подпомагане дейността на регистрираните на територията на общината спортни клубове.

Ето и пълната позиция:

„Във връзка с разпространени неверни твърдения в публичното пространство от кандидати за кметове и общински съветници по време на текущата предизборна кампания за Местни избори 2023 г. относно финансовите средства от бюджета на Община Годеч за функционирането на спортната зала в гр. Годеч и финансовите средства за подпомагане на спортните дейности на регистрираните спортни клубове Общинското ръководство представя на обществеността следната информация:

Община Годеч ежегодно осигурява средства от бюджета за издръжка на спортната база и за отпускане на субсидии за подпомагане дейността на регистрираните на територията на общината спортни клубове. Бюджетът на Община Годеч е публичен и е публикуван на официалната интернет страница на общината.

В разходната част на бюджета за 2023 г. заложените финансови средства от местна дейност за издръжка на спортната зала и субсидиране на спортните клубове са в размер на 141 435,00 (сто четиридесет и една хиляди четиристотин тридесет и пет лева) в т. ч.: 25 000,00 (двадесет и пет хиляди лева) за футболен клуб СФК „КОМ-98“ и 3 500,00 (три хиляди и петстотин лева) за СКТМ „КОМ-2013“- тенис на маса.

Средствата се превеждат по банковите сметки на спортните клубове периодично през годината.

За нормалното функциониране и поддръжка на спортната база (спортна зала и футболен стадион) Община Годеч осигурява работна заплата за 3,5 щатни бройки, заплаща застраховки, материали (подмяна на осветителни тела, счупени седалки, торове, препарати и др.), ел. енергия, вода, горива, външни услуги, текущ ремонт, закупуване на тракторна косачка през м. септември 2023 г., както и всички други текущи разходи.

В Община Годеч не е постъпвала информация за регистриран спортен клуб по бадминтон. Също така не е регистрирано искане от ръководството на СУ „Проф. д-р Асен Златаров“ за подпомагане с финансови средства участието на ученици в републиканско първенство по бадминтон.

При организирането на спортни мероприятия Община Годеч винаги е отправяла покана до ръководството на СУ „Проф. д-р Асен Златаров“ за участие на учениците, като е предоставяна възможност за включване със спорт по избор – бадминтон, волейбол, футбол, тенис на маса, тенис на корт и други видове спорт.

Осигурявани са множество награди за участниците.

Разпространението на невярна информация и използването на учениците от СУ „Проф. д-р Асен Златаров“ в предизборната кампания от кандидати за кметове и общински съветници не е коректно, не е уместно и е опит за употреба на ученици за политически цели.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.