Пълна зала аплодира учениците – четници

Годечката общественост аплодира вълнуващо и радостно на сцената на читалището учениците – четници, които се включиха в 74-ия национален туристически поход „По пътя на Ботевата чета“. Това се случи по време на представянето на най-новия документален филм на Бойко Младенов – „Ботев – истини в сянка“. Учителят по физическо възпитание и спорт беше и ръководител на годечката група.

Преди прожекцията на „Ботев – истини в сянка“ публиката приветства момичетата и момчетата, които изминаха героичния път от Козлодуй до Околчица. Няколко минутно видео с кадри от похода и разкази на участници в него за преживените емоции съпътстваха представянето на филма.

„Според изследване за Ботев има над 27 000 публикации, книги, статии. Повече от 30 г. в България имената на най-големите герои не се споменават според това, което са направили като дело, а непрекъснато се въвличат в едни жълти публикации и материали, включително и филми. Получава се така, че се дава зелена светлина само на тях. Никой в последните години не е преиздал една книга от истински изследователи както на Ботев, така и на другите наши национални герои. Вместо това последните 30 г. сме удавени от книги, чиито заглавия най-често са „Кой уби Ботев?“, „100-те лъжи на убиеца на Ботев“, „Истината за убийството на Ботев“ и др. от писатели, които чуваме за първи път“, възмути се Бойко Младенов.

„Аз в този филм правя само едно – казвам фактите такива, каквито са и в края на филма показвам изводите от комисите, които веднъж и завинаги слагат край на слуховете, които са витаели някого, и съм се опитал да обясня откъде призлизат те“, анонсира филма си той.

„Моят апел е да реагирате по правилния начин. Когато се заговори за Ботев, първите въпроси да не бъдат „Кой го уби?“ и „Защо го е убил неговият четник?“. Идеята е въобще да се премахнат от нашата история всички тези лъжи, които закриват ореола на нашите национални герои“, обобщи Младенов. 

Димитър ТОДОРОВ 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.