Църковен скандал разтърси село Комщица!

Църковен скандал разтърси село Комщица. Разпрата избухнала, след като наскоро епископ Кирил, избрал преди години алтернативния синод, извършил опело в селската църква „Света Троица“. Няколко дена по-късно отец Харитон, който е назначен със заповед на патриарх Неофит, да обслужва селата Гинци, Комщица и Губеш, сменил патрона на ключалката на вратата на църквата и спрял достъпа на църковното настоятелство, което допуснало свещеник (епископ Кирил – бел.ред), който няма право да свещенодейства в храма. Припомняме, че от Годечката духовна околия обявиха пребиваването му на територията като противоканонично. (ВИЖ ТУК)

От 1 октомври тази година е сменено и настоятелство на църквата в Комщица. Сред сменените членове е Любомир Георгиев, който е дългогодишен благодетел на селския храм. През декември 2021 г. мъжът изпраща писмо до архиерейския наместник на Годечката духовна околия – архимандрит Януарий, и новоназначения отец Харитон, в което поставя няколко въпроса, касаещи стопанисването и поддържането на църквата.

На 27 септември тази година Любомир разпространява ново отворено писмо до Софийска митрополия, кмета на Годеч, Общинския съвет и архимандрит Януарий, в което посочва, че има различни виждания от тези на отец Харитон как да се управлява храмът и изразява недоволството си от заключването на светата обител. 

„Църквата е на село Комщица. Сега хората не могат да влязат в храма без попът да е там. Вероятно заключването е свързано с разправията с епископ Кирил, защото хората го викат за погребения. Ако имат разпри църковниците, нека ги решат с ум, разум и любов, така както проповядват, без ние, хората, останали в село Комщица, да ставаме заложници на всичко това“, пише Любомир.

В събота – на 8 октомври, отец Харитон е посрещнат в двора на църквата с нецензурни думи, обиди и заплахи от жители на село Комщица и членове на старото настоятелство.

На снимката: Любомир (вляво) и отец Харитон на храмовия празник през юни 2022 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.