ДЖИНС: Йорданка Христова с жилка от знатен годечки род, дядовците й дават имената на махалите Каралейнци и Елечанова

Уникалното по рода си предаване за генеалогия и родова памет по БНТ – „Джинс“, върна естрадната легенда Йорданка Христова към корена си в Годеч, откъдето е майчиният й род. 

„Аз съм роднина на един голям наследник, потомък – дядо Каралея, заедно с Гунди и Екатерина Михайлова“, с гордост започна пътуването си към миналото певицата.

„Преди 8 г. пътувах за Варна и до мене седеше един много приятен господин. Помислих си, че е чужденец, защото много чужденци пътуваха за симпозиум във Варна. Изведнъж той ме заговори, попита ме дали съм чувала за Каралея. Казах да, а той отвърна, че също е от този род. И ме доведе в Годеч, където ме запозна с кака Данка (Йорданка Каралеева – бел.ред), която е направила родословно дърво. Благодарение на Митко Замфиров разбрах къде точно е акостирал Каралея”, спомня си тя.

Дядо Каралея е бунтовен балканджия от Панагюрище, който се заселва в Беренде извор, близо до Годеч.

„Връзката ни с Йорданка е от прадедите ни. Нашият основен прародител е дядо Каралея. По предание ние знаем, че той е убил турчин в Панагюрище, скитал е по България, пристига във Враца, където основава чета. Става войвода на четата, която по-късно му разбиват и той пристига в Годеч, където се заселва. Малко по-късно пристига и брат му Елечан. Двамата създават две големи махали – Каралейнци и Елечановци“, разказва Йорданка Каралеева в двора на църквата „Свети Димитър Солунски Чудотворец.“

Именно там се намират два гроба на първите предци на рода – на свещеник Младен Каралеев, който е първият учител в Годеч, и на неговия син.

Каралеевият род е огромен. Пръснал се е по няколко континента, а знанието за рода и хората в него са събрани в родословно дърво, направено от Йорданка Каралеева.

Старата църква, носеща името „Св. Димитър“, приемат като църква на потомците на Каралея, защото основен дарител за строителството й е синът на дядо Каралея – Станоя. 

Следващата спирка от разходката на Йорданка Христова е килийното училище в Годеч. В двора му певицата изтъква, че е горда с рода си. Според нея той е поддържал именно духа и познанието в Годеч.

„Това е най-важното знание – килийното училище, църквата, борбата за Освобождение. Явно родът има такъв борчески свободолюбив дух, което е останало малко и в мен“, споделя тя.

В село Беренде извор е родена майката на певицата.

Беренде и Беренде извор са стари села, историята разказва, че името идва от Печенегите, от племето Берендей, заселило се в България през 11 в.

„Тук е родена баба ми, на която съм кръстена аз. Много ми харесваше тук – природата, Нишава, тези скали, тези планини, това спокойствие. което го нямаше в София“, разказва  звездата на родната естрада.

В съседното село растяла друга клонка на рода на Каралея – Георги Аспарухов – Гунди – най-добрият български футболист. 

„Преди Беренде извор е Беренде. Оттам е моят братовчед – великият футболист Гунди”, завършва разказа си за джинса Йорданка Христова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.