Илия, който се грижи за вечния дом на годечани

На 20 юли православната църква прославя Свети пророк Илия – Илинден. Свети Илия се тачи от всички християни като най-големия библейски пророк и заедно с Моисей – като един от двамата най-велики старозаветни мъже.

Сред имениците днес е Илия Илиев. Един човек, който противно на очакванията, си обича работата и я върши особено отговорно и съвестно. Едва ли с удоволствие, но определено с необходимото уважение.

Илия Илиев от 14 години кара катафалката, изпращайки покойниците в последния им път. Отскоро е организатор и в Гробищния парк на град Годеч. Често докарва труповете на починалите от моргите и полага нужните грижи, за да ги приготви за погребение – облича ги, слага ги в ковчезите, прави всичко необходимо за ритуалното опело. Работи рамо до рамо с гробарите. Често дори копае последния пристан за починалите и сам обслужва града и селата от община Годеч.

Илия не се оплаква и приема стоически кръговрата на живота

Признава, че е свикнал с минорното настроение на тези тъжни събития, но рутината на процеса понякога не успява да изравни емоциите му. Още помни някои погребения, които и до днес му тежат. От 1993 г. е с метална клапа на сърцето след направена хирургическа интервенция. Шегува се, че уж е железен и опериран от сърдечни проблеми, но само той си знае какво му коства да запази самообладание при всяко разкопаване на ново място в гробищния парк.

Израснал е в село Връбница с още 6 деца в семейството. Там е преминало детството му. Спомня си, че навремето къщите са били пълни с деца и имало много работа покрай отглеждането на домашните животни.

Радва се на всеки тържествен звън на църковната камбана. А когато бие траурно, се залавя за работа – с професионализъм и морален дълг да бъде съпричастен с близките на починалите в трудния момент на раздялата.

За този човек искахме да ви разкажем. И за философията да погледнем на смъртта като част от кръговрата на живота. Не забравяйте да живеете – тук и сега, защото в крайна сметка всички сме смъртни. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.