Ексклузивно в „Актуален глас“: Защо се броим?

Преброяването е в ход! Вече седмица преброители кръстосват Годеч и селата и описват всички жилищни сгради, необитавани жилища и броят домакинствата.

Какво всъщност ще покаже преброяването и какви ще се последствията след него? С тези и други въпроси „Актуален глас“ се обърна към Националния статистически институт (НСИ).

Оттам обясниха, че преброяването на населението и жилищния фонд ще направи една „снимка“ на състоянието на страната към 7 септември 2021 г.

Преброяването ще покаже не само колко са хората в страната, но и как живеем, в какви жилища живеем, колко сме образовани, колко здрави или болни се чувстваме, от колко хора се състои едно домакинство, колко време ни трябва да стигнем до работа и училище, с какво пътуваме.

Всички тези отговори са важни както за НСИ, така и за цялото обществото. Още повече, че ще можем да се сравним със съседите, с другите европейски граждани.

И колкото повече хора дадат своите данни, толкова по-голяма ще е резолюцията на „снимката“ и съответно по-точна картината.

Националният статистически институт трябва да осигури информацията, за да се промени нещо. И той прави точно това. Именно преброяванията винаги са били в основата на планирането не само на държавните политики, но и в помощ на бизнеса за инвестиции и развитието. Тази информация ще се ползва в следващите 10 години от цялото ни общество. Тя ще покаже къде какво не достига и какво трябва да се подобри.

Преброяването е термометърът на обществото. То ще покаже температурата – дали сме здрави. Ако сме болни, други институции в държавата ще поставят диагнозата и ще назначат лечение.

Преброителите ще обикалят по домовете до 3 октомври 

Вече 140 години Националният статистически институт работи с лични данни, но не ги предоставя на никого по никакъв повод, казват те по повод притесненията за теч на лични данни. Това е същността на статистиката не само в България, а и по света. НСИ предоставяме само обобщени данни, така че да не може да се идентифицира отделния човек или фирма.

Въпроси като религиозен ли сте, живели ли сте извън България, какво е семейното ви положение и образованието, с какво ходите на работа ще дадат информация, каквато не може да се получи по никакъв друг начин. Когато се съберат данните от цялото население и се обобщят, ще стане ясно каква част от хората са религиозни, колко хора живеят с партньор, но не са в юридически брак, какво е образованието на българите по пол, възраст, дори по етнос и всички тези хора ходят ли на работа, дали пътуват всеки ден до друго населено място и с какво пътуват.

Събраните данни ще са в основата на много бъдещи политики, които пък ще помогнат за подобряване на условията на живот в страната. След преброяването НСИ ще разполага с информация за това дали лекарите и учителите в нашата община са достатъчно, дали имаме затруднения при достъпа до дома си, дали жилищата са достатъчно енергийно ефективни.

Въпросите в преброителните карти са подготвени от демографите на Националния статистически институт, но са съгласувани и одобрени от Централната комисия по преброяването, членове на която са хора от различни институции, неправителствени организации и от Сдружението на общините.

И ако в някои квартали няма съществуващи улици, то именно преброяването е начинът да бъде установено къде има такива проблеми и впоследствие те да бъдат решени.

Методи ТОДОРОВ 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.