Радост за миряните: Разбоишкият манастир възкръсна за нов духовен живот

Разбоишкият манастир „Въведение Богородично“ възкръсна за нов духовен живот. Това с радост обяви Белоградчишкият епископ Поликарп след пострижението в монашески чин на послушницата в светата обител Светлана Дичева, която в събота получи духовното име Якова. (ВИЖ ТУК)

„Присъстваме на историческо събитие, защото с това пострижение възкръсва за нов духовен живот една света обител на територията на Софийска епархия – Разбоишката. Голяма болка беше за ръководството на Софийската митрополия, че манастирът беше изоставен, лишен от монашески дух и молитва. Тази света обител, макар и накрая на епархията, е обичана от всички нас и поради тази причина се радваме толкова много, че Бог изпълни нашето прошение и молба и насочи стъпките на нашата сестра Якова в тази света обител“, обяви в словото си владиката.

Припомняме, че след смъртта на майка Зиновия, която запазва обителта, действаща цели 61 години, манастирът често осиротяваше и не случваше на духовници, които да се грижат за него.

Дълги години след кончината на игуменията през 2007 г. скалната обител се стопанисваше от Васил Василев, който беше назначен за домакин.

Отец Иван

След смъртта на Васил за игумен беше назначен отец Иван. 

След него за манастира се грижи отец Кирил. За съжаление, духовникът почина през 2011 г. на 51-годишна възраст.

Архимандрит Йосиф

Две години Разбоишкият манастир беше поверен в ръцете на архимандрит Йосиф – вече покойник, който си тръгна заради стара разпра между него и митрополит Калиник, който се спомина през 2016 г.

След като Разбоишката обител отново осиротя, за игумен беше назначен отец Лъчезар. Домакин на манастира беше и Михаил Михайлов от Годеч. 

На 1 май 2019 г. за игумен на Разбоишкия манастир беше назначен отец Йероним.

Няколко месеца по-късно – през август 2019, на послушание беше изпратена сестра Агнеса, която си тръгна през миналата година.

Монахиня Агнеса

През декември 2021 г. послушница в манастира стана Светлана Дичева от София, която в събота беше подстригана за монахиня и получи името Якова.

Сестра Якова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.