Своге обяви бедствено положение! Река Искрецка изчезна мистериозно – цялата община е без вода

Обявиха бедствено положение в община Своге. Причината е липсата на вода в града и селата Искрец, Свидня и части от Церово заради драстично намален приток на река Искрецка.

Късно снощи кметът на Своге свика спешно заседание на сформиран извънреден кризисен щаб. На него присъстваха кметът Емил Иванов, управителят на ВиК София област – Иван Иванов, ръководителят на ВиК Своге Благой Димитров, представители на РЗИ, полицията, РСПБЗН, общински служители и кметове на населени места.

Ситуацията е критична – при денонощен обичаен дебит от 130 литра в секунда, в момента е около 30 литра в секунда, докладва шефът на ВиК. 

Причините за това са неизвестни.

За населените места са осигурени водоноски с питейна вода. Изготвен е график и местостоянки на водоноските, извършват се по спешност хидрогеоложки проучвания за изграждане на сондажи в Своге и засегнатите села, обсъжда се изграждане на аварийни връзки от съществуващи водоизточници за алтернативно водоснабдяване на населените места.

Ще се подсигурят и противопожарни подстъпи към река Искър за противопожарно водоснабдяване.

Според коментари във Фейсбук подобни изчезвания на река Искрецка се помнят и в миналото, винаги свързани със земетресения. „Имало е земетресение в Сърбия“, посочва Антоанета Петрова в групата „Забелязано в Искрец“. „Преди 40 години от земетръс я нямаше два дни. 1986 г., месеци след голямото земетресение в Стражица, тук има също голямо земетресение. Водата изчезва за два дни. Пускат боя, за да видят къде отива водата. Боята се показва на Лакатник до Пещерата. След два дни потича пак. Та къде е текло, пак ще тече“, успокоява тя.

Известен фатализъм крият другите коментари към снимките на камъните в пресъхналото корито на Искрецка. „Нищо случайно няма. Някакво послание“, смята Наташа Милкова, а Полина Антова добавя предсказание на Ванга: „Баба Ванга е била права: „Водата ще изчезне! Ще затваряте в буркани!“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.