Голешани плачат: Мълния овъгли величествения 600-годишен дъб – вековен символ на селото (СНИМКИ)

Както „Актуален глас“ писа, мълния порази величествения и горд вековен дъб, който се извисява на стария римски път над село Голеш. Дървото, което според старите хора е на възраст над 600 години, е било разцепено от мощен гръм по време на буря, разразила се над селото вчера следобед. (ВИЖ ТУК)

Вековният дъб беше една от забележителностите на село Голеш. Обиколката на дънера му е около 6 м, а височината – около 17 м. Обявен е за защитено вековно дърво през 1965 г.

Дъбът е бил част от Великата българска гора (Магна Силва Булгарика), прочута през Античността и Средновековието. От древни източници се знае, че тя е покривала почти изцяло територията на страната и в голяма степен е била дъбова. А дъбът е смятан за свещено дърво. Днес вековният дъб е останал единствен представител на необятната гора, за която древните пътешественици разказвали, че 8 дена били необходими, за да се премине през нея от Белград до София. Това показва и находището на дървени въглища в близост до вековното дърво.

До дъба има и каменен оброчен кръст. Край него се събирало цялото село на Спасовден – Възнесение Господне. По традиция оброкът се намирал в рамките на селището или извън него, на високо място или до избрано дърво. Затова дълбоко вкоренено е вярването, че който счупи или посегне със зла умисъл върху оброка или „миросаното“ свещено дърво, ще го сполети нещастие него или семейството му.

Над 5 часа огнеборци и доброволци гасиха пламналото дърво 

Преди повече от 20 години отново силна буря разцепва дъба на две 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.