Д-р Владислав Стоянов пред „Актуален глас“: Скоро годечани ще могат да си правят зъбни снимки в Медицинския център, ще разкрием и сектор по физиотерапия

„Медицински център – Годеч“ продължава успешно да обслужва населението на общината, предлагайки доболнична медицинска помощ в различни области на медицината, като осигурява и дарява грижа и внимание на пациентите. Освен че разполага с различни специалисти, дейността на Медицинския център се състои и в извършване на качествени и бързи лабораторни и микробиологични кръвни изследвания. Разполага със сектор за образна диагностика – рентгенови и ехографски изследвания. Посещенията при специалист се осъществяват с медицинско направление от личния лекар – срещу заплащане на потребителска такса, или чрез платен прием – срещу заплащане по ценоразпис на центъра.

Управител на „Медицински център – Годеч“ е д-р Владислав Стоянов, който вече близо две години успешно менажира здравното заведение. Каква е равносметката до момента и какви са бъдещите посоки на развитие на „Медицински център – Годеч“?

Д-р Владислав Стоянов отговаря ексклузивно пред „Актуален глас“.

Вече близо две години сте управител на „Медицински център – Годеч“. Каква е вашата равносметка?

– Беше една напрегната година, тъй като се сблъскахме с много предизвикателства. От една страна, трябваше да привлечем нови специалисти в Медицинския център, да предложим нови здравни услуги и да подобрим качеството на здравното обслужване, а от друга – да се борим и с Covid пандемията. Смятам, че успяхме да се справим, колкото и да ни беше трудно.

Какво ви накара да се нагърбите с тази нелека задача да възродите здравеопазването в града?

– Годеч и жителите му заслужават да имат достъпно и качествено здравеопазване. Като местен жител искам просперитет и развитие на града. Не само в здравеопазването, но и във всяка една сфера. Не може и не трябва за всяко нещо да се пътува до най-близкия град или столицата, за да се реши даден проблем. Затова се заех, заедно с моите колеги и екипа на МЦ-Годеч, да осигурим възможност за развитие на здравеопазването на местно ниво.

С каква апаратура разполага МЦ?

– „Медицински център – Годеч“ разполага с конвенционален рентгенов апарат за рентгенови снимки, с два ехографски апарата, с помощта на които се осъществяват и мултифункционални изследвания като ехокардиография, доплерово изследване на крайниците – при артериални и венозни заболявания (ХАНК, тромбофлебити и флеботромбози), доплерово изследване на съдовете на главата –изследване на сънните артерии за стенози (стеснения) и др., изследване на коремните органи, бъбреците, простата, млечните жлези, щитовидната жлеза, надбъбреците и други. Разполагаме и с добре оборудвана клинична лаборатория, в която се изследват голям обем от кръвните изследвания. Кардиологичният кабинет разполага и с апарат за холтер-ЕКГ, с дистанционно  проследяване на сърдечния ритъм. По време на функциониране на Covid-зоната в МЦ беше закупен и пациентен монитор за проследяване на основните жизнени функции – кръвно налягане, сатурация, температура, пулс, дихателна честота. От скоро разполагаме и с електрокоагулатор – уред за отстраняване на кожни образувания, който също се използва и в хирургията за различни по обем хирургични интервенции. Урологичният кабинет се сдоби и с урофлоуметър – уред за безболезнено и неинвазивно изследване на уринирането и функцията на долните пикочни пътища – пикочен мехур и простата при мъжете. Очният кабинет е оборудван с богат набор от апарати за изследване на функциите на очите.

Към кои специалисти в медицинския център могат да се обръщат местните хора?

– В МЦ-Годеч преглеждат и консултират следните специалисти: невролог, педиатър, хирург, кардиолог, ендокринолог, офталмолог, уролог, съдов хирург, ортопед-травматолог, дерматолог и рентгенолог.

Обмисляте ли още безплатни прегледи и информационни кампании, които биха били полезни на гражданите в района?

– Да, разбира се. През изминалата година направихме такива безплатни прегледи с уролога – д-р Панчев, които показаха голям интерес. И занапред ще заложим в информационни кампании и безплатни профилактични прегледи с участието на останалите специалисти. Очаквайте повече информация на нашия сайт и, разбира се, в „Актуален глас“.

Кои са основните здравни приоритети, на които хората от района трябва да обърнат внимание?

– В района преобладават заболяванията на бъбреците – голяма е честотата на бъбречно-каменната болест. Това беше установено от д-р Панчев. Не са малко и случаите на кожни заболявания – доброкачествени и злокачествени формации, дерматити. На преден план са, разбира се, и социално-значимите заболявания на сърдечно-съдовата система. При проведените ехографски изследвания се установява и увеличена честота на жлъчно-каменна болест. Забързаният ритъм на живот и неправилният хранителен режим водят и до висока честота на заболяванията на храносмилателната система – рефлукс-езофагит, гастрит, хроничен колит. От неврологичните заболявания преобладават уврежданията на гръбначните прешлени, плексити, различни радикулопатии. Наблюдава се и висока честота на ендокринните заболявания, затлъстяване, предиабет, нарушен глюкозен толеранс, диабет, заболявания на щитовидната жлеза и др. Немалко са случаите и на дегенеративни заболявания на ставите – гонартроза, коксартроза, травми. Разширените вени на крайниците, хроничната венозна недостатъчност, хроничната артериална недостатъчност на крайниците и появата на рани, които трудно се лекуват, пък се установяват при прегледите от съдовия хирург.Честото използване в ежедневието на мобилни телефони и компютри води до завишена честота на очните нарушения.

Разбрах, че сте ходили на курсове в чужбина през последните месеци. Какви бяха те и къде?

– През април бях на лапароскопски курс по хирургия в Шотландия към университета на Дънди. Той беше на тема миниинвазивни (безкръвни) оперативни техники при заболявания на органите на горната част на храносмилателната система – стомах, дванадесетопръстник, тънки черва, жлъчен мехур и жлъчни пътища.

Какво ново предстои за МЦ като специалисти и закупуване на нова апаратура?

– Съвсем скоро в МЦ-Годеч предстои да бъде инсталиран и да започне да функционира апарат за зъбни снимки – кугел. Това е дигитален рентгенов апарат с минимално рентгеново облъчване. Въвеждането му в експлоатация значително ще облекчи и ще помогне на работата на лекарите по дентална медицина в града, тъй като сега пациентите се изпращат за зъбни снимки в най-близките градове. Предстои и закупуване и оборудване на сектор по физиотерапия. В процес на преговори сме към привличане на още специалисти.

През месец май беше открит дерматологичен кабинет

Виждате ли потенциал Годеч да се превърне  в атрактивна планинска дестинация за спокоен отдих?

– Аз смятам, че и сега Годеч е атрактивно място за планински отдих. Би могло да се инвестира в подобряването на информационната кампания на местните забележителности и подобряване на инфраструктурата, за да се привлекат повече туристи. Градът има голям потенциал заради красивата природа и не голямата отдалеченост от столицата, които го правят атрактивна дестинация за туризъм.

Интервю на Методи ТОДОРОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.