АК „Магнит“ чества два юбилея с концерт-хепънинг

С концерт-хепанинг на 4 октомври АК „Магнит“ в Годеч ще отбележи 30-годишнината на АК „Груп“. За завода в Годеч обаче празникът ще бъде двоен, защото тази година се навършват 60 години от основаването на АК „Магнит“ в града.

Двойният празник ще бъде почетен на градския стадион. От ръководството на завода подготвят богата програма за всички свои служители и техните деца. От „Магнит“ издадоха в аванс пред „Актуален глас“, че ще зарадват празнуващите с концерт на гост-изпълнители, а известен тв водещ ще се погрижи за почерпката на присъстващите с различни гозби.

На събитието се очаква да присъстват много официални гости от България и Швеция, бивши и нястощи работници, чийто трудов път е преминал в АК „Магнит“.

Преди три десетилетия, през 1994 г., двама шведски предприемачи – Пер-Олоф Андерсон и Клаес Мелгрен, слагат основите на АК „Груп“, без да подозират, че 30 години по-късно компанията ще окаже влияние върху глобалното електропроизводство, като световен производител на компоненти и системи за индустриални клиенти с високи изисквания.

Строежът на завода в Годеч е завършен през 1964 г. През 1968 г. започва строеж на нови сгради – административна част и производствен корпус, в които се осъществява процеса на работа и до днес. До 89-та заводът процедира като държавно предприятие. След настъпилите политически промени завод „Магнит“ се включва в списъка на т.нар. масова приватизация.

„Ние имахме щастието да се заинтересоват от нас външни инвеститори – в конкретния случай шведска компания, с която започнахме съвместна  работа през 1995 г. След завършването на масовата приватизация акциите на дружеството бяха купени от шведите и те станаха собственик на нашето предприятие, което стана част от тази групировка, наречена АК „Груп“. Така се превърнахме в част не само от европейската електротехническа индустрия, но и от световната“, казва Хари Ацинов, който работи в завода от 1984 г.

Първият директор на АК „Магнит“ в Годеч е Димитър Нотев. Той е начело на завода до 88 г. След него ръководството поема инж. Владимир Кръстев, който е производствен директор до 91-ва година. Вследствие на политическите промени е освободен и на негово място идва Тодор Бенев. Следват нови политически промени, които отново връщат Владимир Кръстев на позицията. По-късно той става кмет на Годеч и през 1995 г. мястото му на директор е предложено на Хари Ацинов. Той изпълнява тази функция около 17 години – от 1995 до края на 2012 година. Поста му наследява Красимир Чолаков, който ръководи „Магнит“ 3 години – до 2016 г. Щафетата след него поема Иван Стратиев, който се разделя с „Магнит“ през 2021 г. Мястото му е наследено от финландеца Арто Хаиристо.

От 15 септември 2023 г. до днес директор на АК „Магнит“ е Васил Досев. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.