В село Бракьовци откриват туристическа спалня!

Месец октомври е един от най-подходящите за посещение на Понор планина – точно когато е окъпана в топли есенни багри. А трите събития на Туристическо дружество „Понория“ на 13 октомври 2024 г. са един чудесен повод да го направите.

Туристическо дружество „Понория“ кани всички приятели на планината в центъра на село Бракьовци на 13 октомври 2024 г. (неделя), от 10 ч., на планинарска среща, за отпразнуване на един прекрасен ден в есенната планина, наситен с няколко събития:

Благотворителен преход с изкачване на един от най-високите върхове в Понор планина Царечка могила (1477 м н.в.). От неговото чело ще може да видите непознати гледки, където лунни долини и изчезващи в губилища реки делят двата планински дяла – Козница и Понор. Преходът е с благотворителна цел – за събиране на средства за строежа и ремонта на църквата “Св. Георги” в с. Бракьовци;

Официално откриване на туристическа спалня „Планинарска спирка“ в с. Бракьовци.

„След 2 години на ремонтни дейности ще имаме възможността да ви покажем за първи път туристическата спалня (заслон), която се надяваме да се превърне в място за нощувки и дейности на малки групи планинари при техните преходи и маршрути в тази част на Понор планина“, споделят от дружеството.

По време на прехода ви очаква среща с характерни понорски пейзажи и форми на карстовия релеф, ще надникнете над каньона Вранево и ще видите едно от местата, високо в планината, където в далечното минало се е намирало самото село Бракьовци.

Връх Царечка могила е панорамен и изключително обзорен – от него може да се видят връх Ком, дял Козница, масива на връх Препасница и Лупова глава, Чепън, Витоша.

Маршрутът е подбран така, че да се погледне към няколко типични понора – този на Воденичната река и няколко други. Ще се мине и през параклис “Св. Петка”, разположен високо на билото. При доза късмет ще може да се видят някои от дивите обитатели на Понор и фосили, напомнящи за произхода на скалите и релефа наоколо. Общата дължина на похода е около 12 км с малко над 600 м положителна денивелация.

Защо точно тази кауза за благотворителен преход?

Село Бракьовци е единственото село в община Годеч без църква, годна за отслужването на Божествена литургия. Поради редица причини строителството на църквата „Св. Георги“ така и не е било завършено през десетилетията от започването на градежа до наши дни. Към момента църковното настоятелство е събрало 1600 лв., които не са достатъчни за започване на ремонта на съществуващата сграда.

Църквата „Св. Георги“ в Бракьовци

ТД „Понория“ сме съпричастни и искаме да помогнем за доизграждането на храма, който е молитвен дом за всички жители на селото, техните роднини и всички православни християни. Църквата е една от културните забележителности на селото и е чудесен акцент при посещение и престой в Бракьовци. Преходът е благотворителен, но всички са добре дошли на него, дори да нямат възможност или желание да дарят средства. Дарението е доброволен акт и ще се погрижим да си остане такъв. Участието в прехода е безплатно. 

Необходимо е да съобразите екипировката си с метеорологичната прогноза за деня и да си носите храна и вода. Всички подробности относно прехода ще намерите на страницата на дружеството ТУК!

Фосили, намерени по маршрута

Програма на планинарската среща:

09:30 ч.: Събираме се в центъра на с. Бракьовци (GPS координати 43.06029, 23.15801);
10:00 ч.: Начало на благотворителния преход към връх „Царечка могила“;
12:00 ч.: Почивка на върха;
12:30 ч.: Тръгване от върха към с. Бракьовци (маршрутът е частично кръгов);
15:00ч.: Официално откриване на туристическа спалня “Планинарска спирка” и почерпка за рождения ден на ТД Понория. Преброяване на събраните средства от благотворителния преход и предаване на сумата на кметския наместник на село Бракьовци – г-н Иван Господинов. Разходка до църквата „Св. Георги“ (при желание).

Очакван краен час на събитията: 17:00 ч.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.