Щастливото семейство е благословията, която всеки човек заслужава…

Както вече „Актуален глас“ писа (ВИЖ ТУК), на 21 ноември Православната църква чества празника Въведение Богородично. Този ден е приет и за Ден на християнското семейство.

Избрахме да ви срещнем с двама души, които не само са се намерили и са създали непоклатимия си свят, но са успели да предадат своите принципи и ценности и на деца, и на внуци.

Златка и Никола са семейство вече 50 години. През април отпразнували своята златна сватба, макар и в тесен кръг заради пандемията от коронавирус.

Запознали се в автобуса за Годеч, когато тя била на 20, а той на 23. Златка учила в Търговския техникум, Никола работел в „Кремиковци“.

В автобуса пламнали и първите любовни искри между двамата и само няколко месеца по-късно станали гаджета. През май 1970 г. се врекли в съпружеска вярност и официално станали семейство Николови и пред закона.

„Направихме много хубава сватба в ресторант „Нишава“, бяхме поканили 180 човека гости“, спомня си Златка.

Златка и Никола с двамата си сина

Първоначално живеели в Шума, откъдето е родом Кольо. След година и малко се родил първородният им син – Петър.

Тогава младото семейство се преместило в родната къща на Златка в Джуричова махала. В същото време започнали да строят къщата, в която живеят и до днес. 4 години по-късно – през 1975 г., проплакал и вторият им син – Емил.

Петър и Емил имали щастливо детство

Цял живот Златка и Никола градили всичко с честен труд. Работили непрестанно, отглеждали животни – свине, крави, агнета.

Вече половин век са неразделни – и в радости, и в неволи. Отгледали децата си в семейство, изпълнено с обич и разбирателство.

Петър, съпругата му Цветелина и големият им син Николай 

„В нашата къща никога не се е говорило грубо и на висок тон. Винаги са царели мир и любов, в такава атмосфера израснаха и децата ни. Научихме ги от малки на много труд. И до днес не спират да работят“, казва тя.

На младини Златка и Кольо обичали забавленията и приключенията. Ежегодно ходили на море с децата. Обиколили много места – Русия, Германия, Полша, Унгария и др. Често устройвали и семейни сбирки.

Семейството на малкия им син Емил 

„Като заживяхме тук, всеки ден посрещахме и изпращахме гости. Много задружен квартал бяхме. 6-7 семейства се събирахме непрестанно, много смях, веселие… Заедно си празнувахме рождените дни, като се колеше прасе, задължително засядахме на двора“, връща се назад Златка.

Днес двамата имат всичко, което да ги направи щастливи. А 4-те им внуци допълват семейната идилия и уют на улица „Здравец“ №3.

Петър и Цветелина на бала на Денислава – голямата внучка на Златка и Никола

„Никога не сме се карали и влизали в пререкания и излишни спорове – нито с децата, нито със снахите. Винаги сме се отнасяли с любов един към друг“, щастливи разказват Златка и Никола Николови.

Методи ТОДОРОВ 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.